Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Sosednja vrata od Alice
Ljudje - Darko Mori Smokie
Sosednja vrata od Alice
Sosednja vrata od Alice
11.04.2022 23:00

Večina ljubiteljev glasbe je kakšnemu določenemu izvajalcu naklonjena nekoliko bolj kot ostalim, a le redki so svojim idolom tako privrženi kot Darko Mori, ki ga prijatelji kličejo kar Smokie.

Urša Prosenjak

Uganili ste, Darko je strasten oboževalec britanske zasedbe Smokie že od mladih nog. Njihova glasba mu je tako pri srcu, da je skozi leta zbral številne spominke in različne artikle, povezane z glasbeno skupino. Poleg številnih albumov, med katerimi je nekaj vinilnih plošč in okoli 130 CD-jev, posterjev, fotografij, verižice in jakne z imenom benda si je omislil tudi tetovažo, ki razkriva njegovo ljubezen. Z naklonjenostjo zasedbi je okrasil tudi svoj dom, saj eno izmed sten krasi velika poslikava, posvečena skupini, ki je delo priznane umetnice Petre Knez. Toda del njegove zbirke, ki ima največji doseg in je skoraj ambasador zasedbe v naših krajih, pa je njegov avto. Na svojem Fordu ima namreč registrske tablice SG SMOKIE.

Sosednja vrata od Alice

Smokie so angleška rock skupina iz Bradforda, ki je v zametkih aktivna že vse od 1964. Skupino sta pod imenom The Yen oktobra 1963 ustanovila Ron Kelly in Alan Silson, že čez dva dni se jima je pridružil Chris Norman. Ker je zasedbi manjkal basist, so eno leto le vadili, prvi nastop pa je bil februarja 1965. Ekipa se je vmes večkrat preimenovala, potem pa se je v naslednjem desetletju večkrat spremenila zasedba. Šele 1973 so se preimenovali v Smokey in februarja 1975 izdali prvi album.
Po zagroženi tožbi Smokeya Robinsona so dokončno postali Smokie. Največji hit je seveda Living Next Door to Alice iz 1976, pa potem še Lay Back in the Arms of Someone, Oh Carol in številne druge. Po smrti basista Terryja Uttleya decembra lani, ki je bil še zadnji ustanovni član Smokie, v skupini igrajo še Steve Pinnell, Martin Bullard, Mick McConnell in Pete Lincoln.

Želja, da bi svojo ljubezen do glasbe pokazal tudi s svojim avtom, se mu je porodila že pred desetletji. Že po svojem prvem avtomobilu, pred 30 leti, se je na upravni enoti pozanimal, ali sme na registrskih tablicah njegovega avta pisati ime njegove najljubše glasbene skupine. V besedi je šest črk, kolikor jih je dovoljeno na tablicah, zato ni bilo zadržkov. Darko je tako naročil tablice in po meseci dni jih je dobil. Namestil jih je na svoj takratni Hyundai Pony, s katerim je nato pritegnil precej pozornosti, še posebej zato, ker so bile po naročilu narejene tablice takrat razmeroma redke. Dogajalo se je tudi, da so ga ustavili policisti in ga povprašali o pomenu napisa na tablicah.

Sosednja vrata od Alice

Tablice so ga spremljale tudi kasneje, ko je Hyundaia zamenjal s Fordom. Najprej so krasile Escorta z 1,4-litrskim motorjem, ko pa je Darka prepričal Focus, so tablice romale tudi nanj. Natančneje, na vsakega izmed modelov Focus, ki so se zvrstili v Darkovi garaži, vsega skupaj kar štiri: dvema z 1,6-litrskim motorjem je najprej sledil enako zmogljiv dizel, tega pa je nazadnje zamenjal 1,6-literski dizelski karavan.

Postale so njegov zaščitni znak. »Nekoč sem jih izgubil, a sem jih še isti dan dobil domov,« se spominja Darko. »Ljudje so vedeli, čigave so, zato so hitro našle pot nazaj k meni. Bile so sicer malo poškodovane, vendar še vedno uporabne.« 

Sosednja vrata od Alice

Od njih se ni ločil niti ob vstopu Slovenije v Evropsko unijo in se takoj odločil za izdelavo novih evropskih tablic z modro evropsko zastavo.

Posebne registrske tablice so nazadnje tudi poskrbele, da so se mu uresničile dolgoletne sanje. Leta 2009 se je odpravil na koncert v Avstrijo in potrpežljivo čakal prihod svojih najljubših glasbenikov. Po štirih urah ga je eden izmed njihovih varnostnikov vprašal, zakaj tako dolgo čaka, pa je Darko pojasnil, da je njihov velik oboževalec in bi se rad z njimi srečal. Varnostnik je obljubil, da bo za to poskrbel in ko je zasedba prispela, jim je predstavil Darka. Takoj je stekel pogovor, med katerim so glasbeniki prepoznali privrženost svojega verjetno največjega oboževalca.

Sosednja vrata od Alice

Ker se Darko trudi, da ne zamudi nobenega njihovega koncerta, je stkal mnoge prijateljske vezi tudi z drugimi oboževalci in organizatorji koncertov. Ko je imela zasedba Smokie leta 2015 v Ljubljani koncert ob svoji 40-letnici, mu je organizator omogočil, da je smel svoj avto parkirati prav pred Halo Tivoli. Bil je edini obiskovalec, ki ga je doletela ta čast, za to pa so bile kajpak zaslužne tablice in reklamna nalepka na avtu.

Sosednja vrata od Alice

Njegovi idoli so takrat tudi prvič videli avto. »Fantje so obnemeli in moral sem obljubiti, da bom po koncertu počakal, da se bomo vsi skupaj slikali ob avtomobilu. Veselje je bilo nepopisno. Priznam, bile so tudi solze sreče,« je Darko še danes vidno ganjen, ko se spominja dogodka.

Sosednja vrata od Alice

Lepim spominom pa se zdaj pridružuje še vznemirljivo pričakovanje. Po prestavitvi dogodka, ki je bil načrtovan v koronskem letu, se bo čez nekaj dni v Ljubljani zgodil velik koncert ob 45. obletnici delovanja zasedbe Smokie. Darko se ga že veseli, toliko bolj, ker so ga nanj povabili glasbeniki osebno, organizator pa mu je celo omogočil, da jih bo s svojim posebnim »Smokiemobilom« pripeljal na prizorišče koncerta v hali Tivoli ta vikend.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija