Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Drugačen pristop
Renault Megane Conquest 145 E-Tech RS Line
Drugačen pristop
Drugačen pristop
05.04.2022 10:03

V roke smo dobili še hibridno gnano verzijo Megana Conquest, ki ga spremlja izredno vpadljiva zunanja podoba in bogat spisek opreme. Vse to je del paketa opreme RS Line.

Peter Pirkovič Peter Pirkovič
Osnovna cena: 31.990
Cena testnega vozila: 32.990
videz
udobni sedeži
slovenščina v infozabavnem sistemu
digitalni merilniki in grafika delovanja pogonskega sklopa
LED žarometi
bogata serijska oprema
ugodna poraba
počasno delovanje infozabavnega sistema
menjalnik pri dinamični vožnji
visoka končna cena
doplačilo za digitalne merilnike

Megane Conquest je na nek način izjemno zanimiv avto, saj so Francozi uspeli združiti dva karakterja.  Ima kupejevsko zašiljen zadek, a je v prvi vrsti povsem spodoben družinski avtomobil, ki se zna zapeljati tudi izven asfaltnih površin, saj je karoserija od tal oddaljena 20 centimetrov, kar je že skoraj na ravni pravih terenskih vozil, čeprav ta v ponudbi nima štirikolesnega pogona. 

Drugačen pristop

V razkošni potniški kabini izvedbe RS Line so me pospremili udobni sedeži v kombinaciji usnja in alkantare z dodatnimi oranžnimi šivi, ki se pomikajo s pomočjo elektrike, obenem pa nudijo še možnost ogrevanja. Prav tako ogrevan je po potrebi tudi volan, za katerim so postavljeni digitalni merilniki, na sredinski konzoli pa ima mesto pokončni 9,3-palčni zaslon z znano multimedijsko enoto R-Link. Čeprav je vsebina, pohvalno, prevedena v slovenski jezik, uporabniško izkušnjo malce kazi dejstvo, da je sistem na trenutke počasen in nedorasel trenutnim trendom. Prehajanje med meniji je malce zamudno zaradi počasnega delovanja sistema, me je pa na drugi strani presenetilo zelo dobro Bose ozvočenje. 

Drugačen pristop

Prostora na zadnji klopi je dovolj tudi za odrasle potnike, če le sprednji sedeži niso pomaknjeni povsem nazaj. Vidno in enostavno dostopna so mesta za Isofix sidrišča, obenem pa potnika med vožnjo lahko uporabljata tudi sredinski naslon za roko z možnostjo odlaganja pijače nanj. Prtljažnik je svoja zgodba. Po litrih je še vedno spodobno velik (480 l), a za dobrih 30 litrov manjši od brata z blago-hibridnim pogonom, s čimer pa družinska potovanja niso ovirana. Prtljažnik ima dodatno vgrajeno predelno polico, ki jo uporabnik lahko pomika v dveh nivojih, medtem ko sem pogrešal nekoliko bolj uporabno stransko odlagalno mesto. Dodatna slabost so prtljažna vrata, ki se ne dvignejo dovolj visoko, zato sem z glavo neštetokrat trčil v sredinsko izpostavljen del zaklepa.

Drugačen pristop

Za razliko od prvega modela, ki smo ga imeli na preskusu je bil ta polni hibrid in tudi zato 100 kilogramov težji. Pod sprednjim pokrovom se nahaja tehnično znana Renaultova rešitev, ki jo prodajajo pod oznako E-Tech. Poleg 1,6-litrskega bencinskega 72-kilovatnega motorja so vgradili še dva električna motorja, od tega je eden zaganjalnik. 15-kilovatna moč slednjega skrbi tudi za delovanje sekvenčnega menjalnika brez sklopke, zato avto vedno speljuje z električnim pogonom. Skupna sistemska moč celotnega sklopa znaša 108 kilovatov, kar se sliši veliko za tak avto, a je potrebno z njim ravnati povsem drugače kot z drugimi avtomobili. Bolj nežno. Ne glede na RS Line opremo ta Megane Conquest ni športni avto. Je lahko udoben potovalnik, ki bo znal izven avtocest pobožati z ugodno porabo goriva (5,7 litra/100 km). Namreč, energijske zaloge v sicer majhni 1,2 kWh bateriji bo vedno dovolj (kako deluje, prikazuje posebna grafika na digitalnih merilnikih), saj se ta polni preko rekuperacije ali pa jo med vožnjo polni bencinski motor. Zato se med vožnjo velikokrat izključi bencinski motor, predvsem, ko stopalka za plin ni v uporabi, prav tako električni režim stopi v ospredje pri speljevanju. Menjalnik zna biti včasih precej muhast, saj ga razmeroma hitro zmedejo hipne odločitve voznika. Na primer pri prehitevanju ali pri manevriranju na mestu. Na drugi strani pa s pomočjo ročice lahko ročno izbiramo način rekuperacije (režim B kot Brake), v kolikor bi želeli vedno imeti polno baterijo.

Drugačen pristop

V osnovi je takšen Megane Conquest najdražji primerek na ceniku, a je hkrati tudi bogato opremljen. V našem primeru je imel črno streho in lepotne dodatke RS Line na zunanjosti v vrednosti 250 evrov, potniška kabina je bila bogatejša za navigacijski sistem, DAB radio in Bose ozvočenje za 600 evrov, dodatno pa kupec plača tudi 10-palčne digitalne merilnike (150 evrov doplačila). Redna cena se tako poviša za tisočaka, a se istočasno s popusti primerno prilagodi. Pregled Renaultovega konfiguratorja pokaže, da je razlika med blagim in polnim hibridom natanko 1800 evrov.

Tehnični podatki
Motor: 4; prostornina - 1598 cm3; skupna sistemska mo - 108 kW (147 KM) pri 5600 vrt/min; litij-ionska baterija 1,2 kWH ; bencinski motor - najveja mo 72 kW (94 KM) najveji navor 148 Nm; Elektromotor: najveja mo 36 kW (49 KM), Zaganjalnik: najveja mo 15 kW
Prenos: pogon - spredaj; sekvenni samodejni menjalnik;
Karoserija: 5-vratna, suv/crossover; segment - L (mali SUV); mere (d//v) - 4568 mm x 1802 mm x 1571 mm; medosna razdalja 2,72 m; prtljanik - 480-1263 l; rezervoar - 50 l; masa - 1435 kg; skupna dovoljena masa - 1961;
Zmogljivosti: pospeek -10,8 s do 100 km/h; najvija hitrost - 172; gorivo: bencin; poraba WLTP - 5 l/100 km; emisije CO2 - 112 g/km;
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija