Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Več kot kupe, Gran Coupe
BMW 420d Gran Coupe xDrive
Več kot kupe, Gran Coupe
Več kot kupe, Gran Coupe
28.03.2022 01:00

Kupe ali kupe z zadnjimi vrati, odločitev pravzaprav ni niti tako težka. Samo preštejte število potnikov, ki jih želite peljati. Tokrat z dizelskim štirivaljnikom, štirikolesnim pogonom in bogatim M paketom.

Jure Urbančič
Osnovna cena: 53.450
Cena testnega vozila: 77.859
Oblika
privlačna M oprema
različnost v primerjavi z dvovratno štirico
velik in dostopen prtljažnik
nezahteven agregat in ugodna poraba goriva
prijetno hiter samodejni menjalnik (športni menjalnik)
Težko gre z jezika ampak avto je nizek

Oblika Gran Coupeja se namreč tudi z dodatnimi zadnjimi vrati spogleduje s športnostjo, ki jo mora imeti kupe. Ne gre pa samo za to, dvovratni modeli niso le ekskluzivni športniki, ampak tudi tako imenovani GT avtomobili. Namenjenim individualnim potovalnim avanturam. Kako dobro ali slabo se bo odrezal 420d Gran Coupe.

Nova, druga generacija Gran Coupeja nadaljuje uspešno tradicijo avtomobila, ki so ga na trgu toplo sprejeli. Vzroke najdete v vseh zgoraj napisanih ugotovitvah. Po novem ima tudi BMW 420d Gran Coupe veliki ledvici, ki segata daleč pod rob prednjega odbijača. Malce polarizirajoče, a verjemite v živo je videti zelo zanimivo. Celo največji kritiki se nanje navadijo. BMW 420d Gran Coupe se seveda naslanja na dvovratno kupejevsko različico. Razlike najdemo pri stranskih zračnikih za prednjimi kolesi, spremenili so kljuke, zadnje stransko steklo in celo malce zadnje luči. Posebna so tudi platišča in seveda kombilimuzinska prtljažna vrata, ki se jim bomo posvetili kasneje.

Več kot kupe, Gran Coupe

Tudi notranjost je del kupejevske tradicije, a je daleč od utesnjenosti. Prostora je spredaj več kot dovolj. Avtomobil ponuja primerljivo nizko sedenje, a takšni so tudi konkurenti. BMW ima v programu tudi SUV-je, če vas še pri prvem stiku z štirico Gran Coupe pestijo težave z vstopanjem v avto. Zadaj je potrebno malce popaziti na streho pri vstopu, ko pa ste v avtomobilu, je težav bistveno manj. Kljub omejitvam pri zasnovi bo za povprečno rasle tudi zadaj prostora povsem dovolj. Kje je razlog? Gran Coupe ima enostavno manjša vrata kot navadna trojka, obenem se le-ta odpirajo nekoliko manj široko. Še največje presenečenje so kombilimuzinska vrata, ki zagotavljajo boljši dostop in boljšo izrabo prtljažnika z možnostjo prevoza večjih predmetov vred. Takšna ste lahko nekdaj videli na trojki GT. 

Se vam zdi test čuden? Primerjave na vse strani in malo hvale o novih atributih? BMW 420d Gran Coupe tekmuje navzdol in navzgor, zato ga hote ali nehote vedno primerjamo s trivratno štirico in štirivratno trojko. A to ne pomeni, da jim hodi v zelje. Štirica Gran Coupe je povsem samosvoj avtomobil. To je morda najbolj iskrena ideja, ki bi vam jo radi predstavili v naslednjih stavkih.

Več kot kupe, Gran Coupe

Štirivratna limuzina (in kupe obenem) ima športno širok kolotek in prav tako medosno razdaljo. Nizko kupejevsko sedenje vas še bolj vživi v BMW-jev svet, poudari visoko bočno linijo in ponudi podobno doživetje še trem potnikom. Notranjost se ravno dovolj razlikuje od drugih BMW-jev, navkljub hišni podobi, kristalno čistim in izjemno kontrastnim zaslonom in znanem upravljalnem kolescu med sedežema. Prednja sedeža testnega vozila ponujata bogate nastavitvene možnosti, ki prepričajo tako potovalne kot športne lastnike BMW-jev. Iskalci nečesa več, si lahko vedno omislijo še na primer bolj športen M sedež ali pa nepogrešljive karbonske obloge, namesto lesa ali aluminija na v usnje odeti armaturni plošči. Notranjost je kreativno bogata, v določenih elementih minimalistična in dognana do takšne mere, da voznika ne moti po nepotrebnem. Kljub že omenjenim zaslonom in bogati menijski strukturi BMW-jevega vmesnika za upravljanje z avtomobilom, je Gran Coupe manj nastopaški in bolj obrnjen k prvinskosti občutja avtomobila. K temu se kasneje še vrnemo.

Več kot kupe, Gran Coupe

Še prej nekaj neobveznih napotkov glede izbire paketov dodatne opreme. Priporočamo M Sport Pro za dobre tri tisočake. Poleg športnega menjalnika, M podvozja, pasov, zavor, luči, ambientalne osvetlitve prinaša še nadvse odličen volanski obroč in paket aerodinamičnih dodatkov zunanjosti, vključujoč posebna platišča. Ljubitelji asistenčnih sistemov bodo morali poseči po paketu inovacij, kjer so nas ponovno pomirjali in navduševali tako imenovani laserski žarometi, aktivni nadzor nad “stop-and-go” režimom in radarskim nadzorom oddaljenosti in pomoč pri napol samodejni vožnji. Puritancem zadnje seveda odsvetujemo. Na avtocestah težav ne bo, na s črtami orisanih ozkih cestah pa je, ob za to popolnoma neprimernem sistemu, rodeo z volanskim obročem kar običajna pojava. Da ne bo pomote, sistem je odličen, samo voznik mora vedeti, kdaj je potreben izklop.

Več kot kupe, Gran Coupe

420d Gran Coupe odlično uboga ukaze. Celo z zimskimi pnevmatikami ponuja vrsto užitkov, ki pa niso tiste surove ali brutalne narave. Pri tem poudarjamo prefinjeno ubiranje ovinkov, zvezen prenos sil v vseh pogojih in zares tog karoserijski okvir. Če pogledate pod motorni pokrov (ojačitvene palice) razumete željo inženirjev po togosti in nadzoru. Nasploh je BMW 420d Gran Coupe s testno opremo (beri M športnim podvozjem) pripadnik stare šole suho-čvrstega podvozja. Ni popolna deklica za vse kot vidimo pri elektronsko nadzorovanih različicah. Pri najsodobnejši elektroniki, ki ni omejena le na nadzor trdote, temu velikokrat ni tako. Ne čutite niti udarca, niti zibanja ampak neko udobno praznino. No, tega pri 420d Gran Coupe nismo čutili. Oba giba koles sta dobro uglašena, na način, da vedno veste kaj je pod kolesi. Zapleteno? Niti ne, saj se sklada z željo po že omenjeni organski povezanosti voznika in avtomobila. Kar pa so BMW-jevi kupeji vedno izražali, da ne bo pomote. Zaradi tega, navkljub dejstvu, da bi v nasprotnem testu manjkalo nekaj vrstic, ne bi želel nič drugega kot testno M podvozje. Vas zanima udobje in ne čista športnost? Še nedolgo nazaj so bile BMW-jeve limuzine z M podvozji neprimerno manj udobne kot je 420 d Gran Coupe. Brez skrbi torej, sopotniki se ne bodo pritoževali.

Več kot kupe, Gran Coupe

Kar nekako ob strani smo pustili tako štirikolesni pogon xDrive kot tudi dizelski dvolitrski štirivaljnik s 140kW največje moči. Oba sta pomembna, a v dobrem pomenu besed, nič kaj posebna dela avtomobila. Izbira štirikolesnega pogona ali pogona na zadnji kolesi je prestižnega značaja. Glede na naše vremenske razmere utegne xDrive pomagati predvsem tistim, ki avto potrebujejo in uporabljajo v vsakem trenutku. Štirivaljnik je edini dizelski agregat v Gran Coupeju. Takorekoč stari znanec, malo bolj robat od trilitskega dizelskega šestvaljnika, ki ga BMW v Gran Coupeju tako ali tako ne ponuja. Zato pa karakterno BMW-ju 420d Gran Coupe prav nič ne manjka. Ljubiteljem dolgih voženj se oddolži z ugodno porabo, ki se približuje dobrim šestim litrom na sto prevoženih kilometrov. Pri vrtenju v višje vrtljaje se ne obotavlja, v prostem teku pa dizelsko brunda in ne moti nikogar.

Več kot kupe, Gran Coupe

BMW 420d Gran Coupe ni nadomestek dvovratne štirice, ampak je avto zase. Zaživi bolj polno življenje in se spogleduje z razredom višje. Ni konkurent običajni seriji 3, je namreč nekakšen naraven naslednik nekdanjih modelov GT. Z vrati brez okvirjev in veličastnim dostopom do ne prav majhnega prtljažnega prostora. V seštevku dobrih lastnosti in privlačne zunanjosti, je ob dizelskem štirivaljniku 420d Gran Coupe tudi najbolj ekonomična in morda celo trajnostna izbira. Kdo ve kaj prinaša prihodnost? S štirico Gran Coupe vsekakor le-ta ostaja svetla, tesno povezana s primarnimi vozniškimi užitki in vsak dan polna zadovoljstva.

Tehnični podatki
Motor: 4, vrstni; prostornina - 1995 cm3; mo - 140 kW (190 KM) pri 4000 vrt/min; navor 400 Nm pri 1750 vrt/min;
Prenos: pogon - zadaj; menjalnik - 8, samodejni; zavore - hlajeni diski spredaj, hlajeni diski zadaj; gume - 225/55R17; obraalni krog - 12,0 m;
Karoserija: 5-vratna, kombilimuzina; segment - G; mere (d//v) - 4783 mm x 1852 mm x 1442 mm; medosna razdalja - 2856 mm; kolotek spredaj - 1597 mm; kolotek zadaj - 1624 mm; odmik od tal - 140 mm;
Notranje mere: prtljanik - 470-1290 l; rezervoar - 59 l;
Mase: masa - 1645 kg; nosilnost - 520 kg; skupna dovoljena masa - 2165 kg;
Zmogljivosti: pospeek - 7,6 s do 100 km/h; najvija hitrost - 233 km/h; gorivo: dizel; poraba WLTP - 5,1 l/100 km; emisije CO2 - 134 g/km;
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija