Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Varnost kolesarjev je odgovornost vseh udeležencev v prometu
Kolesarjenje
Varnost kolesarjev je odgovornost vseh udeležencev v prometu
Varnost kolesarjev je odgovornost vseh udeležencev v prometu
11.03.2022 00:31

S toplejšim vremenom se začenja kolesarska sezona, nanjo pa se morajo poleg kolesarjev pripraviti tudi ostali udeleženci v prometu. AMZS je v sodelovanju z Agencijo za varnost prometa, znamko Peugeot, Pogi Teamom in policijo pripravil nekaj napotkov za kolesarje in voznike.

Urša Prosenjak

Kolesarjenje postaja vse bolj priljubljeno, tako kot rekreativna dejavnost, kot tudi kot način mobilnosti. Na novinarski konferenci v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem je Avto-moto zveza Slovenije s partnerji opozorila na izzive, ki jih prinaša s sabo vse večje število kolesarjev v prometu.

Generalni sekretar Jure Kostajnšek je poudaril, da trenutne rešitve infrastrukture niso idealne. Čeprav bi bilo najbolje imeti povsem samostojne prometne površine za kolesarje, pa to ni izvedljivo, zato so nujni kompromisi, ki pa včasih v praksi tudi niso pravilno uporabljeni.

Varnost kolesarjev je odgovornost vseh udeležencev v prometu

»Opažamo napačno rabo talne signalizacije, predvsem na občinski ravni, kjer gre za nerazumevanje talne označbe, ki nakazuje prometni pas, namenjen mešanemu prometu. Novost, ki voznikom prav gotovo ni bila dobro predstavljena, so ceste, kjer so zabrisane sredinske ločilne črte, ki razmejujejo smerni vozišči ter vrisani kolesarski pasovi s črtkano ločilno črto. Takšna rešitev je namenjena površinam, kjer je promet redek in vozi malo avtomobilov. Predvideno je, da avtomobili vozijo v obe smeri po sredini in se po potrebi ob srečanju z drugim avtomobilom umaknejo k robu, na kolesarski pas, če je prazen. V praksi pa opažamo, da to ne poteka tako, pač pa vozniki avtomobilov vozijo ob robu vozišča,« opozarja Kostajnšek in dodaja, da bi bilo potrebno več preudarka na občinski ravni, kje je takšna prometna ureditev smiselna.

Na razmah kolesarstva je opozoril tudi Miroslav Cvjetičanin, avtor kolesarskih vsebin za AMZS Motorevijo, ki je povedal, da se je v lanskem letu prodaja koles in kolesarske opreme močno povečala. Kolesarjem svetuje, naj preverijo tehnično brezhibnost kolesa. Priporoča uporabo čelade ob vsaki vožnji s kolesom, kolesarji pa naj poskrbijo, da bodo v prometu vidni – oblečejo naj svetla oblačila in na kolo namestijo dodatno utripajočo rdečo lučko. Poudaril je pomen ohranjanja in obnavljanja kolesarskega znanja, ki ga pridobimo z izpitom v osnovni šoli, a ga tudi hitro pozabimo. Opozoril pa je tudi na nevarnost, na katero kolesarji pozabljajo. »Marsikdo rad sede na kolo, da odklopi misli od vsakdanjih problemov in se znebi stresa, vendar je takšno razmišljanje napačno. Ko sedemo na kolo, smo udeleženci v prometu in moramo biti ves čas zbrani in nenehno razmišljati o tem,« je dejal.

Varnost kolesarjev je odgovornost vseh udeležencev v prometu

Matjaž Leskovar s Policije je opozoril na zaskrbljujoče število kršitev prometnih predpisov med kolesarji, pa tudi, da vozniki pogosto kolesarjem odvzamejo prednost, kar lahko privede do resnih posledic. Spomnil je na pravilno prehitevanje kolesarjev: »Med avtomobilom in kolesarjem mora biti pri prehitevanju vsaj 1,5 metra bočne razdalje pri prehitevanju, kolesarji pa morajo zaradi lastne varnosti voziti vsaj pol metra od roba cestišča.«

Preventivne aktivnosti za varnost kolesarjev je pripravila tudi Agencija za varnost prometa. Direktor Jože Hribar je pojasnil, da so podaljšali spomladansko preventivno akcijo za večjo varnost kolesarjev, ki bo letos potekala tri tedne, uvedli pa so še dodatno akcijo konec julija in v začetku avgusta. Pripravili so tudi webinar za dostavljavce na kolesih, ki so v zadnjih dveh letih v strmem porastu v mestih. Pripravil je tudi nekaj konkretnih praktičnih nasvetov za voznike in kolesarje: »Vozniki, pri zavijanju desno bodite še posebej pozorni, kolesarji imajo prednost. Vrata avtomobila iz notranjosti odpirajte z desno roko, da boste kolesarja hitreje opazili. Ne jezite se na kolesarje, saj so ranljivejši udeleženci v prometu.« Kolesarjem pa je namenil teh šest napotkov: »Spoštujte pravila vožnje, z roko vedno jasno nakažite smer zavijanja, poskrbite za vidnost, poskrbite za delovanje sprednje in zadnje luči, pred rdečo lučjo se vedno ustavite, za svojo varnost uporabljajte čelado.«

Varnost kolesarjev je odgovornost vseh udeležencev v prometu

Za optimalno varnost kolesarjev in za sožitje vseh udeležencev v prometu pa je ključno povezovanje vseh deležnikov, ne le vladnih in nevladnih organizacij ter izobraževalnih ustanov, pač pa tudi avtomobilskih proizvajalcev, saj so napredni asistenčni sistemi v avtomobilih izjemnega pomena za varnost kolesarjev. Zgled tovrstnega sodelovanja je Peugeot, ki že vrsto let podpira slovensko kolesarstvo.

»Peugeot je že 140 let nerazdružljivo povezan s kolesarstvom, močno podpiramo tudi ozaveščanje o večji prometni varnosti najšibkejših udeležencev v prometu,« je povedal direktor P Automobil Import Adam Kavšek in izpostavil tudi sodelovanje s kolesarskim društvom Rog in njihovimi mladimi kolesarji Pogi Team. »Poleg sponzorstva Pogi Teamu bomo podelili tudi kolesarsko štipendijo najboljšemu kolesarju Pogi Teama, ki bo v letu 2022 osvojil največ točk v sezoni.«

S pomočjo vozil Peugeot in mladih kolesarjev Pogi Teama so na poligonu inštruktorji AMZS nato še prikazali različne scenarije nevarnih situacij in primere pravilnega ravnanja v določenih okoliščinah.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija