Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Po 45 letih ni opaziti znakov utrujenosti
Volkswagen Polo 1.0 TSI Style
Po 45 letih ni opaziti znakov utrujenosti
Po 45 letih ni opaziti znakov utrujenosti
10.03.2022 10:17

Tako dolgo dobo zdržijo le redki na trgu. V prenovljeni izdaji ostaja vozniško izjemen, v potniški kabini udoben in zgledno prostoren, na področju varnosti pa se pohvali z najvišjo oceno. So pa spremembe imele vpliv na cenovno korekcijo. Navzgor, kakopak.

Peter Pirkovič Peter Pirkovič
Osnovna cena: 21.826
Cena testnega vozila: 24.106
videz
všečen sprednji del z LED svetlobnim pasom med žarometi
multimedijska naprava
dovolj zmogljiv motor
vozne lastnosti
končna cena
doplačilo za varnostne dodatke
opazni prstni odtisi na osrednjem zaslonu

Iz nekoč majhnega priročnega avtomobila se je v vseh teh letih oziroma generacijah dimenzijsko krepil in v zadnji izdaji postal avto, ki lahko nagovarja širok spekter kupcev. Od mladih, družin in starejših parov. Ugajal bo tako rekoč vsem. Ker je nekako vsestranski. Poglejmo, zakaj.

Po 45 letih ni opaziti znakov utrujenosti

Če je daljnega leta 1975 prva generacija Pola v dolžino merila le natanko 3,6 metra, je zdaj prenovljena izdaja šeste generacije dolga preko štiri metre. Natančneje 4074 milimetrov. Z medosno razdaljo 2,55 metra to pomeni tudi prostorsko dovolj bogato potniško kabino, ki uporabnika prepriča tudi z uporabnim prtljažnim prostorom (najmanj 351 litrov, ob podrtih naslonih zadnje klopi pa 1125 litrov). Polo je v tem obdobju in z vsako generacijo vidno napredoval v notranjosti. Zdi se, da je največji preskok naredil prav v tej prenovi. Namenili so mu boljše materiale, manj je trde plastike, izboljšana je zvočna izolacija, sedeži so za odtenek mehkejši in udobnejši, armaturna plošča pa je bila deležna popolne prevetritve v smislu digitalizacije. Sicer, ne v takem obsegu kot pri aktualnem Golfu, a dovolj, da delovno okolje uvrščamo v kategorijo urejenih in naprednih. Merilniki imajo novo digitalno podlago, ki jo je mogoče urejati po svoje z ukazi na novem volanu, na sredini armaturne plošče pa so vgradili velik 9,2-palčni zaslon na dotik, z vgrajenim najnaprednejšim multimedijskim sistemom. S pomočjo digitalnih stikal ob strani so prehodi med meniji hitri, vsa vsebina je v slovenskem jeziku, možno pa je enostavno povezovanje z mobilnimi telefoni, manjkal je le navigacijski sistem, ki ga je mogoče z doplačilom tudi naknadno aktivirati.

Po 45 letih ni opaziti znakov utrujenosti

Če so bili nekoč priljubljeni tako dizelski kot bencinski motorji, so danes kupci omejeni le na izbor enega bencinskega trivaljnika, če odmislim različico GTI z dvolitrskim orjakom. V testnem avtomobilu sem preskušal najbolj priljubljeno verzijo na ceniku. Gre za litrski trivaljnik z 81 kilovati, povezan s sedemstopenjskim samodejnim DSG menjalnikom, ki sta uigrana kombinacija za vsakdanje premike. Menjalnik občasno malce zataji le v primeru, ko voznik konkretno pritisne na plin. 110 konjev bo več kot dovolj za krajše in daljše vožnje z umirjenim ritmom, kjer se povprečje giblje okrog 6 litrov, ali pa tudi za nekaj več dinamike, a bo poraba glede na ritem vožnje primerno rasla. Obenem Polo ponuja še vedno zelo zgledne vozne lastnosti, so pa v tem primeru nizka 17-palčna kolesa tu in tam poskrbela za kak nekoliko bolj trši udarec s poškodovanega ali dotrajanega asfalta.

Po 45 letih ni opaziti znakov utrujenosti

Prenova tokrat ni bila le tehnične narave, pač pa tudi oblikovna. Najbolj opazen detajl je LED svetlobni pas med žarometoma z vgrajeno matrično LED tehnologijo, hkrati pa gre izpostaviti tudi oblikovno spremenjene luči na zadku, prav tako opremljene z LED tehnologijo. Paket Style prinaša bogat spisek serijske opreme, pa vendar nas je zmotilo, da je pri ceni 22 tisočakov potrebno doplačati 497 evrov za asistenčni paket, ki vključuje sistem za ohranjanje vozila na voznem pasu, sistem za samodejno zaviranje v sili in pomoč pri parkiranju. Na kratko sem pobrskal po arhivih in ugotovil, da je bila cena za podoben avtomobil pred petimi leti postavljena na dobrih 17 tisočakov, medtem ko je danes cena takšnega primerka brez dodatne opreme 21.866 evrov (cenik marec 2022). Izpostaviti velja, da ima ta res občutno več novih tehnologij in opreme, a cenovni skok je konkreten.

Tehnični podatki
Motor: 3, vrstni; prostornina - 999 cm3; mo - 81 kW (110 KM) pri n.p. vrt/min; navor 200 Nm pri 2000 vrt/min;
Prenos: pogon - spredaj; menjalnik - 7, dvosklopni; zavore - hlajeni diski spredaj, diski zadaj; gume - 205/45R17; obraalni krog - 10,6 m;
Karoserija: 5-vratna, kombilimuzina; segment - B (spodnji); mere (d//v) - 4074 mm x 1751 mm x 1451 mm; medosna razdalja - 2552 mm; kolotek spredaj - 1525 mm; kolotek zadaj - 1505 mm;
Notranje mere: prtljanik - 355-1125 l; rezervoar - 40 l; irina notranjosti spredaj - 1390 mm; dolina sedea spredaj - 540 mm; viina naslona spredaj - 570 mm; irina notranjosti zadaj - 1370 mm; dolina sedea zadaj - 670 mm; viina naslona zadaj - 460 mm;
Mase: masa - 1107 kg; nosilnost - 553 kg; skupna dovoljena masa - 1660 kg;
Zmogljivosti: pospeek - 10,4 s do 100 km/h; najvija hitrost - 195 km/h; gorivo: bencin; poraba WLTP - 5,6 l/100 km; emisije CO2 - 127 g/km;
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija