Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Ta čudovita beštija
Avro Vulcan
Ta čudovita beštija
Ta čudovita beštija
13.02.2022 00:39

Naslednik najbolj znamenitega britanskega bombnika med drugo svetovno vojno svoje vloge nikoli ni opravljal, še vedno pa velja za enega najbolj čudovitih letal zgodnje hladne vojne.

Artur Švarc

Po koncu druge svetovne vojne je Avro Lancaster v RAF doživel svojo zasluženo upokojitev. Še nekaj časa je služil v tujih letalstvih in tudi kot potniško letalo, Britanija pa se je po zmagi v drugi svetovni vojni preusmerila v reaktivne pogone. Ker se je hkrati začenjala tudi atomska doba, je bilo jasno, da Kraljeve letalske sile potrebujejo bombnik, ki bo karseda hitro zanesel atomsko bombo na drugi konec sveta in bil kar se da neranljiv za nasprotnika. 1948 podpisana pogodba z Avrom je osem let pozneje dala drzno letalo z velikanskim delta krilom in štirimi motorji – rodil se je Vulcan. Že v nekaj letih je letalo z razponom 30 metrov doživelo prve posodobitve, dobilo je močnejše motorje, napredno (za tiste čase) elektroniko in večji prostor za bombe, v katerega je ob prosto padajoči atomski bombi šel tudi Blue Steel, britanski vodeni izstrelek z jedrsko glavo. Kljub temu, da se je v samo nekaj letih hladna vojna preselila na balistične rakete, je bil Avro vse do 1984 hrbtenica britanskega bombniškega delovanja.

Ta čudovita beštija

Vulcan je lahko nosil tudi konvencionalne bombe, kar se je zgodilo 1982 v Falklandski vojni, ko so zasuli argentinske položaje. V zadnjih letih pred upokojitvijo so šest primerkov preuredili v K.2, leteči tanker.

Skupaj s prototipi so naredili 136 primerkov, večina pa je po 1984 končala v razrezu. Najbolj znan je demonstracijski XH558, ki je zadnjič poletel na mitingu 2015, še dva pa z delujočimi motorji lahko služita kot demonstratorja z vožnjo po letališčih. S štirimi reaktivnimi motorji je Vulcan lahko dosegel 95 % hitrosti zvoka, največja vzletna teža pa je bila 93 ton, od tega 33 ton za gorivo in 9 ton in pol za bombe. Vulcan je lahko poletel na višino 17 kilometrov, kar pa je bilo v šestdesetih že premalo za to, da bi se izognil sovjetskim protiletalskim raketam in prestreznikom.

Čeprav ni dosegel nadzvočne hitrosti, pa je bil čudovit stroj, ki je opazovalce na tleh navdušil tako s pojavo kot s hrupom, ki so ga ustvarjali motorji. Med demonstracijskimi poleti so piloti letalo vedno usmerili čez parkirane avtomobile in prožili alarme.

Ta čudovita beštija

Kar nekaj letal je strmoglavilo v nesrečah ali bilo poškodovanih. V času Falklandov 1982 je eno od letal zaradi okvare sistema za dolivanje goriva med letom moralo zasilno pristati v Riu de Janieru in posadka je lahko odletela domov šele po intenzivnih pogajanjih med brazilsko in britansko vlado. Tudi demonstracijski XH558 je 2012 zasilno pristal z dvema poškodovanima motorjema, potem ko so mehaniki med remontom v enem od motorjev pozabili vreče z gelom s siliko.

Morda najbolj znamenita uporaba Vulcana, razen za strašenje na letalskih mitingih, pa je pristanek na morski gladini v James Bondovem filmu Thunderball.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija