Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Pri Lancii so imeli Omicron, še preden je postal popularen
Ime
Pri Lancii so imeli Omicron, še preden je postal popularen
Pri Lancii so imeli Omicron, še preden je postal popularen
25.01.2022 00:53

Ob omembi imena petnajste črke grške abecede danes le malokdo ne pomisli na najnovejši različico koronavirusne bolezni. A Omicron se je pred skoraj stoletjem pojavil tudi v avtomobilski industriji.

Urša Prosenjak

Lancia svojim modelom rada nameni imena grških črk in leta 1927 je izdelala šasijo za avtobuse, ki so jo poimenovali Omicron. Omogočila je proizvodnjo kratkih in dolgih ter tudi dvonadstropnih avtobusov.

Avtobuse so uporabljali za dolga potovanja, v začetku 1930-ih pa je veljal za zelo luksuzno prevozno sredstvo. Priljubljena izbira je bil tudi v puščavskih predelih, kjer je povezoval severnoafriške države kot sta Sudan in Alžirija.

Med prednostmi šasije Omicron je bila tudi njena nosilnost, saj je uspešno prestala preizkus prevažanja osmih ton jekla in vleke petih naloženih prikolic, ki so predstavljale skupno težo več kot 50 ton.

Omicron je imel dvoosni različici C in L ter triosno različico. Medosna razdalja Omicrona C je merila 8300 mm, daljša različica Omicron L pa je imela mednosno razdaljo 9530 mm ali 9850 mm. Večino modelov je poganjal šestvaljni motor Lancia 77. Prvi dizelski motor je Omicron dobil leta 1934, model pa so nehali proizvajati leta 1936.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija