Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Italijansko podvojevanje
Bilo je nekoč: Cizeta Moroder V16T
Italijansko podvojevanje
Italijansko podvojevanje
22.11.2021 09:15

Konec osemdesetih je Lamborghini ponujal kar hudobne športnike, kar pa ni preprečilo nekdanjim sodelavcem, da so šli še razred višje.

Artur Švarc

Cizeta Automobili SRL je bilo majhno podjetje, kamor sta se zatekla Lamborghinijev inženir in testni voznik Claudio Zampolli in priznani oblikovalec Marcello Gandini, ki je podpisan pod Miuro in Countacha (skupaj z lepo četico delavcev iz Lamborghinija). Družbo jima je delal tudi slavni italijanski producent in glasbenik Giorgio Moroder.

Italijansko podvojevanje

Njihov prvi izdelek, ki je obstal na stopnji prototipa, je bil Cizeta Moroder V16T, superšportnik s tipično obliko druge polovice osemdesetih, pod motornim pokrovom pa je imel dva V8 motorja iz Lamborghinija Uracco, sestavljena v en blok s štirimi ločenimi glavami in osmimi odmičnimi gredmi. Dvojček je premogel 540 KM, moč pa je na zadnji kolesni par prenašal petstopenjski menjalnik. Do stotice je avto skočil v štirih sekundah, končna hitrost je bila 328 km/h, nekaj malega več od nekaj mesecev prej predstavljenega Lamborghinija Diablo.

V začetku devetdesetih je Claudio Zampoli naredil okrog deset primerkov, zaradi nesoglasij pa je iz projekta izstopil Moroder, ki je s sabo odnesel tudi lep delež investicijskega denarja, ki bi ga podjetje potrebovalo za zagon. Od devetdesetih so avtomobili nosili le še oznako Claudia Zampollija (Ci-Zeta), skupaj pa je bilo do 1995, ko se je podjetje prestavilo v Kalifornijo, narejenih 20 Cizet V16T, nekaj tudi v roadster izvedbi. Zadnja dva primerka eksotike je je Cizeta dobavil 1999 in 2003. 2006 je bilo avto še vedno mogoče naročiti po ceni 650 tisoč dolarjev za kupe in 200 tisoč več za Spyder TTJ. Pred tremi leti je Zampolli v nekem intervjuju omenil, da to še vedno velja, čeprav naročil od 2003 ni bilo več.

Italijansko podvojevanje

Maloserijski primerki so tako nosili le še ime Cizeta V16T, medtem ko je prototip s številko 001 z originalnim polnim imenom Cizeta-Moroder, ki so ga predstavili 1988 v Ženevi, obdržal glasbenik zase. Pred kratkim je avto šel skozi obnovo, ki jo je opravil Bruce Canepa iz Scotts Valleya v Kaliforniji, njegova ekipa pa je naredila tudi nekaj modifikacij, s katerimi je avto dovoljeno voziti po navadnih cestah. Tako so na primer dodali nov termalni ščit za rezervoarje goriva, povečali so stranske vstopnike za zrak in avto prebarvali v biserno belo barvo. V notranjosti so zamenjali armaturko, nove so obloge vrat in nov je volan.

Italijansko podvojevanje

Avto je zdaj v boljšem stanju kot takrat, ko je nastal kot prototip, Moroder pa se od njega poslavlja in bo na voljo januarja na licitaciji v Phoenixu v Arizoni. Cena še ni znana, je pa običajen »serijski« Cizeta V16T letos januarja dosegel 665 tisoč dolarjev. Glede na slavnega lastnika in dejstvo, da gre za prvi primerek, pa bo ta cifra še višja.

Naj dodamo še kot zanimivost - nos avtomobila ima originalni dizajn Diabla, ki ga je Chrysler, ko je 1987 prevzel Lamborghini, za Diabla predelal v manj radikalnega. Gandini se s tem ni strinjal in je takrat zapustil podjetje in združil moči z Zampollijem.

Italijansko podvojevanje

1990 je Magnetic Fields izdal igro Super Cars, kjer je bil eden od treh avtomobilov Retro Parsec Turbo. Ni potrebno posebej dodajati, da so snovalci igre dobili navdih pri prototipu številka 001. 

 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija