Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Umrl je eden najbolj nenavadnih izumiteljev
Sir Clive Sinclair (1940-2021)
Umrl je eden najbolj nenavadnih izumiteljev
Umrl je eden najbolj nenavadnih izumiteljev
16.09.2021 20:35

Po dolgi bolezni je v 82. letu starosti umrl oče legendarnega ZX Spectruma in manj uspešnega C5.

Artur Švarc

Sir Clive Sinclair, ki je zaslužen za eno od revolucij računalniškega opismenjevanja množic, je umrl v torek zjutraj po dolgotrajni bolezni na svojem domu, je sporočila njegova hči Belinda.

Najbolj poznan je po računalniku ZX Spectrum in njegovih predhodnik, v zgodovino pa je šel tudi kot oče žepnega kalkulatorja.

Pri 17 letih je pustil šolo in delal kot novinar, da je zbral denar za podjetje Sinclair Radionics. V začetku sedemdesetih je izumil serijo kalkulatorjev, ki so bili tako majhni in lahki, da so šli v žep suknjiča. 1980 je sestavil prvi hišni računalnik, ZX80, ki je bil s ceno 100 funtov petkrat cenejši od konkurentov. Prodanih je bilo 50 tisoč primerkov, naslednika ZX81 pa kar 250 tisoč.

Umrl je eden najbolj nenavadnih izumiteljev

Njegov naslednji izdelek ga je vpisal med legende, ZX82 ali ZX Spectrum 48K z gumijastimi tipkami, piskajočim zvokom in večbarvno grafiko je pomenil preobrat za britansko igričarsko industrijo. 1983 mu je za njegove dosežke kraljica podelila plemiški naziv.

No, vsi njegovi izdelki niso bili uspešni – Sinclair C5 je bil električno gnan mestni tricikel, s katerim je nameraval spremeniti pojmovanje mobilnosti. Na trg je prišel 1985, Sinclair pa je načrtoval letno prodajo 100 tisoč primerkov. A revolucija se ni zgodila in podjetje je še istega leta propadlo in šlo v prisilno poravnavo. Glavne težave so bile nizko sedenje pod vidnim poljem ostalih udeležencev v prometu, pa tudi izpostavljenost vremenu, saj kabina ni bila zaprta. Še isto leto je Sinclair podjetje prepustil Amstradu.

Umrl je eden najbolj nenavadnih izumiteljev

Drugi tehnični flop je bil prenosni žepni televizor TV80. Če danes gledamo televizijo na svojih mobilnikih, tega takrat ljudje na miniaturni napravici niso sprejeli.

Sinclair je bil posebnež – svojega kalkulatorskega izuma nikoli ni uporabljal, še manj pozneje računalnikov, niti ni imel elektronskega naslova. Med drugim je tekel maratone in igral poker. Za sabo je pustil hčer in dva sinova, 5 vnukov in dva pravnuka.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija