Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
V novo šolsko leto z znanim sporočilom za vse voznike
Vozniki na cestah
V novo šolsko leto z znanim sporočilom za vse voznike
V novo šolsko leto z znanim sporočilom za vse voznike
01.09.2021 10:12

Danes je prvi šolski dan in kot vsako leto do zdaj, vsi, ki smo na kakršenkoli način povezani z avtomobili in prometom, spet na dolgo in široko opozarjamo na ranljivost najmlajših udeležencev v prometu.

Peter Pirkovič AVP, Policija

Najzahtevnejšo vlogo v tej zgodbi odigrajo policisti, ki nadzirajo dogajanje, nato vsi starši, ki otroke učimo, kako pravilno razumeti prometno dogajanje, na koncu svoj razmeroma pomemben del dodajamo tudi mediji. Predvsem zaradi dejstva, da vsem v podzavest pošljemo neko sporočilo, da bo zdaj promet potekal še nekoliko drugače. Zakaj tako?

V novo šolsko leto z znanim sporočilom za vse voznike

Osnovne šole bo v šolskem letu 2021/2022 obiskovalo predvidoma 193.116 učenk in učencev, od tega bo šolski prag prestopilo 21.123 prvošolk in prvošolcev. Otroci, še posebej najmlajši, so v prometu slabše vidni, prav tako pa težko predvidijo nevarne situacije. Vozila kasneje opazijo in ne znajo dobro presoditi njihove oddaljenosti ter hitrosti, prav tako težje določijo smer, iz katere prihaja zvok vozila. Njihovo ravnanje usmerjajo predvsem radovednost, čustva in dogajanje okoli njih, manj pa razum, zato moramo biti vozniki nanje vselej pozorni in jim vedno prepustiti prednost na prehodih za pešce. 

Kot vsako leto, je Agencija za varnost prometa tudi letos zagotovila preventivna gradiva, plakate Poskrbimo za varnost otrok in Šolska pot, knjižice za starše prvošolcev Prvi koraki v svetu prometa s podrobnejšimi informacijami, kako otroka poučiti o varnem ravnanju na šolski poti in kresničke. V prvih dneh šole bodo na lokalni ravni na izpostavljenih mestih v okolici šol otroke varovali številni prostovoljci. Aktivnosti bodo prilagojene glede na spreminjajočo se epidemiološko situacijo.

 

Pomembno je tudi dejstvo, da so najmlajši pravilno pripeti v svojih sedežih, na drugi strani pa morajo starši skrbeti normalen potek vožnje. Predvsem naj bo hitrost prilagojena, naj ne vozimo za ostalimi avtomobili s prekratko varnostno razdaljo in naj med vožnjo ne uporabljamo telefona. Samo za informacijo. Policisti sporočajo, da so do sredine avgusta zabeležili 25.140 kršitev v zvezi z nedovoljeno uporabo mobilnega telefona in 3.773 kršitev, povezanih z neuporabo zadrževalnih sistemov pri otrocih, kljub manjšemu obsegu prometa v prvem četrtletju. Predvsem ta drugi podatek je precej zaskrbljujoč. 

V novo šolsko leto z znanim sporočilom za vse voznike

 

Novo šolsko leto je hkrati vedno dobra podlaga, da se o tej problematiki govori precej bolj izpostavljeno kot sicer. A prav bi bilo, da bi udeležence v prometu o tem osveščali skozi vse leto. Otroci so nenazadnje del prometnega dogajanja skozi vse leto. Tudi, ko so počitnice. V tistem času so v uporabi kolesa, skiroji, rolerji in vsa ostala prevozna sredstva, zato potrebno nanje ves čas paziti. Pa srečno!

 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija