Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Pred 18 leti ukraden Boeing 727 še vedno ni najden
Nenavadno
Pred 18 leti ukraden Boeing 727 še vedno ni najden
Pred 18 leti ukraden Boeing 727 še vedno ni najden
28.04.2021 12:46

Zgodba izginulem letalu ameriške družbe se sliši kot prava kriminalka. Agenti FBI in CIA ga do danes še niso našli.

Peter Pirkovič

Dogajalo se je 25.maja leta 2003, tik pred sončnim zahodom, na letališču Quatro de Fevereiro v Luandi (Angola) zahrumijo motorji dlje časa parkiranega Boeinga 727. Ta se v nekaj trenutkih, brez kakršnegakoli dovoljenja kontrolorjev zračnega prometa, znajde na vzletno-pristajalni stezi in poleti neznano kam. Brez vključenega oddajnika in brez vključenih signalnih luči. Preden se letališki delavci in varnostniki zavejo, da gre za krajo, je letalo že v zraku. Šlo je za letalo Boeing 727-223, ki ga je od ameriške družbe Aerospace Sales&Leasing najemal angolski letalski prevoznik TAAG Angola Airlines. Pravzaprav je šlo za precej staro letalo, saj je bilo to predhodno kar 25 let del flote družbe American Airlines, pri novem najemniku pa je bilo iz (ne)znanih razlogov na tem letališču prizemljeno zadnjih 14 mesecev, s čimer je ustvarilo za 4 milijone dolarjev neplačanih letaliških pristojbin.

Pred 18 leti ukraden Boeing 727 še vedno ni najden

FBI je v svoji iskalni akciji letalo opisal kot neoznačeno, odstranjeni so bili vsi sedeži, pomemben pa je podatek, da je bilo letalo tistegga dne do »vrha natankano«. Na njem je bilo 53 tisoč litrov goriva, kar mu je omogočilo doseg letenja okrog 2400 kilometrov. Preiskovalci domnevajo, da sta se 25. maja 2003, malo pred sončnim zahodom (verjetno ob 17:00 po lokalnem času), na letalo vkrcala dva moška. Eden izmed njih je bil ameriški pilot in letalski inženir Ben C. Padilla, drugi pa John M. Mutantu, najeti mehanik iz Republike Kongo. Še več, nihče od njiju ni imel dovoljenja za letenje z Boeingom 727. Letalo je po pričevanju očividcev z letališča odletelo v jugozahodni smeri in izginilo nekje nad Atlantskim oceanom. Z zbiranjem podatkov, ki do zdaj niso prinesli oprijemljivih sledi, so prišli do dveh možnih scenarijev. Lahko bi se zgodilo, da ga je nad Atlantikom sestrelila angolska vojska (kot neznano letalo), druga domneva pa gre v smer, da je letalo uspešno pristalo v Demokratični republiki Kongo (Kinšasa) in da je bilo letalo v nekaj dneh razstavljeno, sestavni deli pa prodani. Tako FBI in CIA primera menda še nista zaprla.

Pred 18 leti ukraden Boeing 727 še vedno ni najden

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija