Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Pol stoletja od stečaja Rolls Roycea
Na današnji dan
Pol stoletja od stečaja Rolls Roycea
Pol stoletja od stečaja Rolls Roycea
23.02.2021 00:02

Danes mineva 50 let od odhoda originalnega podjetja v pogubo.

Artur Švarc

Neke velike tragedije za butično znamko z Otoka to ni pomenilo, saj je takoj nastalo novo podjetje Rolls Royce, ltd. V Vickersovi lasti je potem znamka 1998 šla na več koncev, letalski del je ostal Vickersu, BMW je prevzel znamko Rolls Royce pri avtomobilih, VW pa Bentley in Rolls Royceovo tovarno na otoku.

1998 je tako BMW, ki je že pred tem dobavljal motorje za obe Rolls Royceovi znamki, ponudil 340 milijonov funtov, a jih je prehitel VW s 430 milijoni. Tovarno, načrte, modele, stroje, Spirit of Ecstasy in podobo maske, skratka vse kar sodi zraven, je dobil VW, a je Vickers obdržal intelektualne pravice za logotipe in imena, do katerih se je potem za 40 milijonov funtov dokopal BMW.

Ker je nastala pat pozicija, pri kateri bi VW ostal tudi brez motorjev za avtomobile, sta se oba nemška velikana usedla za mizo in dogovorila – BMW je dobil manjkajoče dele prepoznavne podobe, v zameno pa je BMW za Rolls Royce in Bentley še pet let dobavljal motorje vse do 2003, ko je BMW imel končano novo tovarno v Goodwoodu in Phantoma, prvega Rollsa nove generacije, novo podjetje pod BMW-jem pa je imelo od takrat naprej tudi ekskluzivno pravico za izdelavo vozil te znamke.

Volkswagen je potem svoje sile usmeril v znamko Bentley.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija