Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Do leta 2025 kar 24 novih modelov, a hkrati zelo globoki rezi
Renaulution
Do leta 2025 kar 24 novih modelov, a hkrati zelo globoki rezi
Do leta 2025 kar 24 novih modelov, a hkrati zelo globoki rezi
15.01.2021 12:31

Včerajšnja tiskovna konferenca Renaultove skupine je prinesla nekatere odgovore na številna vprašanja, ki so se okrog francoskega avtomobilskega velikana zastavljala zadnje mesece. Veliko bo zategovanja pasov, a to bo imelo za posledico stabilnejšo in dobičkonosno prihodnost.

Peter Pirkovič Renault

Pred nekaj meseci je krmilo Renaultove skupine, v kateri so štiri pomembne znamke (Renault, Dacia, Lada in Alpine), prevzel Luca De Meo. Italijan, ki se je pred tem kalil v Torinu, Barceloni in Wolfsburgu, je zelo resno vzel svojo vlogo in strateški načrt v popolni tajnosti pripravljal zadnje mesece. Na tiskovni konferenci je deloval zelo odločen in iz njegovih ust je bilo slišati besede, ki kažejo, da bo Renault vendarle izplaval iz rdečih številk in začel ustvarjati dobiček. Lansko leto je skupina Renault zabeležila le 2,94 milijona prodanih avtomobilov, kar skoraj polovica manj od tistega, kar so si, pod drugim vodstvom, zadali že pred nekaj leti (5 milijonov vozil). Luca De Meo je v svojem govoru omenjal, da je bila pretekla politika zgrešena in da je Renault preveč časa zavlačeval z elektrifikacijo svojih modelov. No, zdaj se bo ta zgodila se že dogaja zelo hitro, a še pred tem bo potrebno močno zategniti pasove. 

Do leta 2025 kar 24 novih modelov, a hkrati zelo globoki rezi

Nov strateški načrt se bo odvijal v treh fazah. Prva faza (Resurrection) pravzaprav že poteka, saj so si zastavili cilj, da do leta 2023 prihranijo 2,5 milijarde evrov, nov načrt pa predvideva več kot 3 milijarde prihranka do leta 2025. To bo prineslo likvidnost koncernu, a hkrati bo imelo za posledico ogromno reorganizacij delovanja delovnih procesov, zmanjšale se bodo naložbe in raziskave, znebili se bodo nekaterih nedobičkonosnih modelov (natančno De Meo ni omenjal), zmanjševali bodo proizvodnjo (za slab milijon vozil na leto), za 600 evrov znižali proizvodno ceno vozil, za nove avtomobile bodo uporabljali le tri platforme (prej 6) in se pogajali z dobavitelji za zniževanje cen. Ker se bodo držali stroge discipline okrog stroškov, so znotraj Renaulta že nekaj mesecev sproženi tudi postopki odpuščanj zaposlenih (največ je upokojevanja), česar De Meo ne omenja. Naslednja faza »Renovation«, ki bo trajala do leta 2025, bo prinesla prenovo in obogatitev ponudbe ter tako prispevala k donosnosti znamk, medtem ko so francoski koncern največ obeta od zadnje faze »Revolution«. Ta bo nastopila čez 4 leta, prinaša pa popolnoma spremenjen gospodarski model v smeri tehnologije, energije in mobilnosti, s tem pa bo skupino Renault naredila za vodilno v vrednostni verigi nove mobilnosti.

Do leta 2025 kar 24 novih modelov, a hkrati zelo globoki rezi

»Bistvo načrta Renaulution je, da celotno podjetje obrne od prodajnih količin k vrednosti. Bolj kot za preusmeritev gre za globoko preobrazbo našega poslovnega modela. Postavili smo trdne in zdrave temelje za naše poslovanje. Racionalizirali smo naše operacije od inženiringa naprej, prilagodili naš obseg, kjer je bilo to potrebno, ter preusmerili vire k izdelkom in tehnologijam z velikim potencialom,« v svojem govoru pove prvi mož Renaulta Luca De Meo.

 

In kakšna je prihodnost skupine Renault? Očitno zelo bogata, glede na načrt, ki so ga predstavili. Skupno bodo do leta 2025 predstavili kar 24 novih modelov, od tega bo 10 popolnoma električnih. Kar sedem teh električarjev bo nosilo Renaultovo oznako, med drugim tudi obujena legendarna Renault Petka, ki so jo včeraj prvič predstavili širši javnosti, tej pa čez čas sledi še ena kultna oznaka. Katrca ali Renault 4. Do leta 2025 bodo za vse ostale nove in obstoječe osebne avtomobile uporabljali le bencinske motorje z dodatkom elektrifikacije, medtem ko bodo dizelski motorji na voljo le še v segmentu lahkih gospodarskih vozil. Dacia bo krepila svoj obstoj z novim članom družine, ruska Lada pa bo ponovno obudila Nivo, oklestila modelno paleto na 11 modelov in Nivo ponudila še izven ruskih meja. Morda ponovno prihaja tudi v Slovenijo. Obe nizkocenovni znamki bosta na nek način močno povezani, saj jima bo skupna ena platforma CMB-F iz katere bo nastalo več novih avtomobilov, to pa pomeni tudi velik prihranek razvojnih stroškov. 

Do leta 2025 kar 24 novih modelov, a hkrati zelo globoki rezi

Posebna zgodba je tudi pred nekaj leti obujena športna znamka Alpine, ki bo zdaj pod svojo streho sprejela še dve uveljavljeni znamki in postala povsem samostojna poslovna enota. Poleg avtomobilov po oznako Alpine, bodo pod njihovo taktirko nastajali vsi izdelki iz Renault Sporta, prav tako pa bodo imeli roko čez Renault Sport Racing oziroma moštvom formule 1. Sicer pa so v zdaj znanem načrtu znamke Alpine zajeti trije električni modeli. Naslednik modela A110, športni terenec in petvratna kombilimuzina, ki bi lahko bil tudi novi Renault Megane RS. 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija