Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Slovaški leteči avto že nabira svojo zračno kilometrino
Koncept: Klein Vision AirCar V5
Slovaški leteči avto že nabira svojo zračno kilometrino
Slovaški leteči avto že nabira svojo zračno kilometrino
09.11.2020 07:31

Delujoč prototip je izdelan, začenja se postopek certificiranja.

Urša Prosenjak

Slovaško podjetje Klein Vision je objavilo posnetek poleta pravega letečega avtomobila. AirCar V5 se v manj kot treh minutah spremeni iz cestnega vozila v zračno, prejšnji teden pa je na Slovaškem že opravilo dva uspešna poleta.

Vozilo je razvil Stefan Klein, ki je svojo kariero posvetil letečim avtomobilom. Dvosed AirCar V5 tehta 1100 kg, med poletom pa lahko nosi še dodatnih 200 kg. Poganja za 1,6-litrski BMWjev motor, med letom pa porabi 18 litrov goriva v eni uri letenja. Za vzlet potrebuje 300 metrov prostora, pri tem pa doseže hitrost 200 km/h.

Prototip je pohvalil tudi dr. Branko Sarh, strokovnjak in nekdanji sodelavec Boeinga: »Mehanizem kril in repa, ki spremeni avto v letalo, je zelo impresiven. Kabina ponuja vozniku/pilotu in potniku veliko prostora in udobja. Splošen videz vozila je odličen, tako na cesti, kot v zraku.«

Naslednji korak je pridobitev vseh potrebnih dovoljenj in certifikatov ustreznosti. Po oceni Stefana Kleina bo ta proces trajal okoli šest mesecev.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija