Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Štiri desetletja električnega prototipa 307 E
Mercedes-Benz
Štiri desetletja električnega prototipa 307 E
Štiri desetletja električnega prototipa 307 E
16.10.2020 07:06

Mercedes-Benz se je od nekdaj osredotočal na razvoj inovacij, tako v segmentu potniških, kot tudi gospodarskih vozil. Pred 40 leti je mednarodnemu trgu predstavil model 307 E, najprej na sejmu v Düsseldorfu med 11. in 15. februarjem 1980, nato pa še med 13. in 20. oktobrom istega leta v Londonu na razstavi Drive Electric.

Urša Prosenjak

Bilo je jasno, da koncept ni primeren za vsakdanjo uporabo in je bil še daleč od današnjih produkcijskih električnih kombiniranih vozil kot sta eVito in eSprinter, vendar je bil pomemben mejnik v razvoju tehničnega vpogleda in praktičnega znanja.

Električni 307 E je bil osnovan na modelu serije T 1, vendar pa ni bil Mercedesov prvi električni kombi. Leta 1972 je Mercees predstavil eksperimentalno vozilo LE 306, ki so ga izdelali v le 60 izvodih, do leta 1979 pa je celotna flota šestdesetih primerkov prevozila komaj 900.000 km.

Razvoj modela 307 E je podprlo nemško ministrstvo za razvoj in tehnologijo. Z namenom zmanjšanja proizvodnih stroškov so mu poenostavili nadzorno tehnologijo električnega pogona, ki je zahteval le manjše prilagoditve v primerjavi s standardnim 307 D. Baterija je bila nameščena v podvozju in je omogočala enostavno menjavo s pomočjo običajnega orodja, ki se je porabljalo v avtomehaničnih delavnicah. Tovorni prostor je bil enak kot v kombiju s konvencionalnim pogonom, vozilo pa je imelo doseg 65 kilometrov pri hitrosti 50 km/h. 307 E je bil tako namenjen dostavam v urbanem okolju.

Štiri desetletja električnega prototipa 307 E

Preizkusili so 4 različne električne pogone, posvetili pa se niso le alternativnemu pogonu, pač pa tudi drugim tehnologijam, kot na primer tehnologiji načrtovanja potovanja, ki je bila predhodnik današnjih navigacijskih sistemov.

Vozilo so testirali med leti 1981 in 1983 v Berlinu, kjer je v okviru projekta »Alternativna energija za cestni promet« pristojno ministrstvo preizkusilo skupno 10 dostavnikov. Drugo testiranje je izvedla nemška pošta, ki je v Bonnu v naslednjih petih letih uporabljala 22 električnih kombijev. Preizkusa sta potrdila domnevo, da lahko tovrstne naloge opravljajo električna vozila.

Kljub vsemu pa je ostajala težava zmogljivosti baterije. Doseg je bil sicer soliden za naloge, ki so jih dostavniki opravljali, zataknilo pa se je pri razmeroma visokih stroških vzdrževanja zaradi dragih električnih komponent in prekratki življenjski dobi baterije.

Štiri desetletja električnega prototipa 307 E

V naslednjih štirih desetletjih je bil na tem področju dosežen znaten napredek. Tehnologija se je pocenila, zmogljivost baterij pa povečala. Uporaba električnih dostavnih vozil postaja vse bolj običajna, kar dokazuje tudi večje naročilo, ki ga je Mercedes-Benz prejel konec avgusta. Amazon je namreč za svojo dostavno službo naročil več kot 1800 primerkov modelov eSprinter in eVito za dostave v Evropi.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija