Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Od vojaškega vozila do ledeniškega avtobusa
Man-Kat1
Od vojaškega vozila do ledeniškega avtobusa
Od vojaškega vozila do ledeniškega avtobusa
20.08.2020 07:39

Za izlete po islandskih ledenikih potrebuje človek posebno vozilo. Ekipa Motor Craft Conversions si je zadala nalogo izdelati nekaj, kar bo kos tudi takšnemu terenu.

Urša Prosenjak

Za osnovo so izbrali Man-Kat1 8x8, vojaško vozilo za zahtevne naloge, ki je sposobno prevažati celo tanke. Vozilo so predelali in mu dodali vse, kar potrebuje za varen prevoz 50 potnikov skozi surovo ledeniško pokrajino. Po predelavi je avto visok 3 metre in tehta več kot 16 ton.

Ker je vreme v okolici islandskih ledenikov izjemno mrzlo, so za potniško kabino uporabili enako termoizolacijsko tehnologijo, kot se uporablja pri izdelavi vrat hladilnika, da bi potnike zaščitili pred vdorom hladnega zraka v vozilo.

Druga prilagoditev vozila je sistem nadzora tlaka v pnevmatikah v realnem času. Različni tereni namreč zahtevajo različne gume, ker pa menjava gum v tovrstnih pogojih ni izvedljiva, pa so težavo rešili s prilagodljivostjo tlaka v pnevmatikah. Nižji tlak omogoča vozilu prehod čez območja celega snega, višji pa vožnjo po skalnem območju. Tlak nadzira voznik z aplikacijo na telefonu.

Vozilo pa ni ostalo zgolj pri zamisli ali prototipu. Uporablja ga podjetje Into the Glacier, ki organizira ravno takšne izlete, za kakršne je vozilo narejeno, za prevoz avanturistično razpoloženih turistov in raziskovalcev pa uporabljajo kar tri vozila.

Ker je vsa posebnost vozila v njegovi zunanjosti in zmožnosti premagovanja težkih pogojev, je notranjost precej neopazna. Vsebuje le veliko sedežev in nekaj gumbov za regulacijo temperature notranjosti.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija