Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Prihodnost pobiranja smeti
Japonska
Prihodnost pobiranja smeti
Prihodnost pobiranja smeti
15.08.2020 07:01

Fuso, japonska podružnica koncerna Daimler, je predstavila koncept avtonomnega smetarskega vozila. Osnovan je na električnem Fuso eCanter, poimenovali pa so ga eCanter SensorCollect.

Urša Prosenjak

Poleg tega, da je tiho in brezemisijsko vozilo, lahko tudi izvršuje ukaze operaterja s pomočjo brezžičnega vmesnika. Operater tako ne sedi za volanom, pač pa spremlja vozilo peš. Teoretično bi naj bilo na tak način delo učinkovitejše in cenejše, saj ne bi bilo več potrebe po vozniku.

S pomočjo sistema LiDAR, ultrazvočnih senzorjev in visokonatančnega GPS sistema lahko vozilo varno izvršuje daljinsko sprejete ukaze, saj zaznava osebe in predmete v svoji bližini. Vozilo sledi operaterju, se izogiba oviram in ustavi takoj, ko se v njegovi bližini znajde človek ali predmet.

Trenutno je na delu že več kot 160 standardnih Fuso eCanterjev, smeti pa pobirajo na Japonskem, v Nemčiji, Veliki Britaniji, Franciji, na Portgalskem, Irskem, Nizozemskem in Danskem ter v ZDA. Standardna različica je opremljena z 82,8 kWh baterijo in ima doseg do 100 km z enim polnjenjem.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija