Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Nižja cestnina za dvoosna vozila
Spremembe
Nižja cestnina za dvoosna vozila
Nižja cestnina za dvoosna vozila
07.08.2020 07:10

Od 1. septembra dalje bo na slovenskih avtocestah veljal nov način cestninjena vozil z največjo dovoljeno maso nad 3.500 kg.

Urša Prosenjak

Vozila z dvema ali tremi osmi so do zdaj spadala v prvi cestninski razred, ki se bo zdaj razdelil na dva samostojna razreda. Cestnina za vozila z dvema osema bo za 10 odstotkov nižja od cestnine za vozila s tremi osmi, znašala bo 0,185346 evra za kilometer prevozne razdalje. Poleg infrastrukturne pristojbine bo za 10 odstotkov nižji tudi pribitek, ki se na določenih odsekih pobira za zagotavljanje sredstev za financiranje gradnje drugega tira železniške proge Divača–Koper, prav tako bo nižja tudi cestnina za uporabo cestnega predora Karavanke, znašala bo 4,22 evra.

Nižja cestnina za dvoosna vozila

Lastniki in vozniki morajo biti pozorni na pravilno nastavitev števila osi na napravi DarsGo, saj se jim bo le v tem primeru obračunala ustrezno visoka cestnina. Če bodo zaradi napačnih nastavitev cestnino preplačali, do povračila ne bodo upravičeni, ravno tako pa vožnja z napačno nastavljenim številom osi pomeni prekršek.

Za vozila na alternativni pogon, ki glede emisij izpolnjujejo zahteve emisijskega razreda Euro VI bo znašal faktor prilagoditve višine cestnine 0,60, kar pomeni, da bodo ta vozila plačevala le 60 odstotkov cestnine. Določba ne velja za hibridna vozila. Lastniki vozil na alternativni pogon, kot sta plin ali elektrika, naj preverijo, kateri emisijski razred imajo registriran in če ni Euro VI, naj se obrnejo na DARS po navodila za ureditev spremembe.

Stranke, ki imajo z družbo DARS sklenjeno pogodbo o odloženem plačevanju cestnine, od 1. septembra ne bodo več upravičene do količinskih rabatov na mesečno porabo cestnine in bodo glede tega izenačene z vsemi ostalimi uporabniki sistema DarsGo.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija