Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
V Genovi dokončan novi most
Italija
V Genovi dokončan novi most
V Genovi dokončan novi most
04.05.2020 13:09

Kilometer dolg most je zamenjal pred dvema letoma zrušeni Morandijev most, ki je terjal 43 življenj.

Artur Švarc

Spomnimo, most preči dolino rečice Polcevera, stari most, zgrajen 1967, pa se je zrušil 14. avgusta 2018 in opozoril na vso bedo in čudne posle italijanske gradbene mafije. Leto in pol pozneje so gradbinci končali z gradnjo novega mostu, kiga je dizajniral arhitekt Renzo Piano, ki menda spominja na ladjo, ki lebdi v zraku. Nenazadnje je Genova eno samo veliko ladjedelniško in pristaniško mesto.

Itlaijanski premier Conte je na zaključku gradnje zadnjega dela mostu povedal, da se rane nesreče izpred dveh let ne bodo nikoli zacelile, da pa ima Genova zdaj novo luč, ki sveti nad Italijo. Za promet bo most odprt julija.

Novi most meri en kilometer in je visok 45 metrov, povezuje pa dva dela Genove in Italijo s francosko obalo. Stari most so dokončno zrušili 28. junija lani in ga zgradili v rekordnih 9 mesecih, za nesrečnega predhodnika pa so potrebovali več kot pet let.

Preiskava o razlogih zrušenja starega mostu je še vedno v teku, med možnimi vzroki pa naštevajo korozija armature, pomanjkljiva konstrukcija, slabo vzdrževanje in v osnovi zgrešen dizajn. Most je bil večinoma narejen iz betona in z manj jekla, saj je v Italiji v šestdesetih primanjkovalo železa.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija