Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
15 let od prvega testnega poleta in leto dni do upokojitve
15 let od prvega testnega poleta in leto dni do upokojitve
15 let od prvega testnega poleta in leto dni do upokojitve
28.04.2020 11:33

Včeraj je minilo natanko 15 let odkar je Airbus prvič testno v zrak poslal svojo največjo ptico, ki ne bo doživela statusa legende, kot ga je Boeingov 747.

Peter Pirkovič Airbus

Že lani so pri Airbusu sporočili, da bodo prenehali proizvajati A380, kar v praksi pomeni, da bodo zadnje letalo v uporabo predali prihodnje leto. Za dvonadstropno širokotrupno letalo, ki stane dobrih 432 milijonov ameriških dolarjev in zmore prepeljati 555 potnikov, se je do zdaj odločilo 15 letalskih družb, od teh največ Emirates. Slednji so s svojo odločitvijo, da precej znižajo število naročenih primerkov, poskrbeli, da je Airbus sprejel odločitev o predčasnem koncu proizvodnje. Do zdaj so jih izdelali in v uporabo predali 242, v izdelavi jih je še devet. Eden od teh je namenjen letalski družbi ANA, preostali pa Emiratesu.

15 let od prvega testnega poleta in leto dni do upokojitve

Še ena zanimivost. Najkrajša redna komercialna pot, kjer uporabljajo A380, je Emiratesova redna linija iz Dubaja v Muškat, ki je dolga celih 349 km. Tudi AirFrance je leta 2010 za kratek čas vzpostavil redno linijo iz Pariza do londonskega Heathrowa (344 km), medtem ko najdaljšo pot A380 preleti Dubaja do avstralskega Aucklanda (14.203 kilometrov). To je hkrati tudi četrti najdaljši komercialni let na svetu, brez vmesnega postanka.

 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija