Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Raketa sama odletela s parkiranega letala
Nenavadno
Raketa sama odletela s parkiranega letala
Raketa sama odletela s parkiranega letala
19.04.2020 09:20

V Čadu se je pred kratkem zgodil incident, ko je zaradi napake s parkiranega letala Su-25 sama odletela raketa zrak zemlja.

Artur Švarc

Raketa s prastarega sovjetskega jurišnega letala, ki je bilo parkirano na čadskem letališču v N'Djameni, se je aktivirala na nosilcu, prebila cisterno pred letalom in poletela mimo letala C-130 v bližnjo hišo, tam je ubila 4 ljudi, več pa ranila. Čadske oblasti so napovedale preiskavo nesreče, zelo verjetno pa se je to zgodilo zaradi napake v električni napeljavi.

Podobna napaka s tragičnim koncem se je zgodila 1967 na letalonosilki USS Forrestal pred obalo Severnega Vietnama. Tam je raketa 29 julija 1967 zaradi kratkega stika odletela s F-4 Phantoma in prebila rezervoar A-4 Skyhawka, gorivo pa je povzročilo obsežno eksplozijo in požar. Umrlo je 134 mornarjev, 161 je bilo poškodovanih.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija