Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Honda in Isuzu načrtujeta tovornjake na vodik
Honda in Isuzu načrtujeta tovornjake na vodik
Honda in Isuzu načrtujeta tovornjake na vodik
16.01.2020 07:41

Honda in Isuzu bosta združila moči v raziskovanju uporabe vodikovih gorivnih celic za pogon težkih tovornjakov, saj želijo razširiti uporabo tehnologije brez emisij tudi na večja vozila.

Urša Prosenjak

V okviru dvoletnega dogovora bo Isuzu preizkusil Hondin pogonski sklop z gorivnimi celicami, ki je bil zasnovan za osebne avtomobile, v Isuzujevih gospodarskih tovornjakih , kar bi lahko utrlo pot uporabi tehnologije v širši paleti vozil.

Proizvajalci avtomobilov želijo razvijati več električnih vozil v skladu s strožjimi predpisi o emisijah. Mnogi vidijo električna vozila na baterijski pogon kot rešitev za osebna vozila v mestnih okoljih, vodikove gorivne celice pa se vse bolj kažejo kot učinkovit način za napajanje tovornjakov, avtobusov in drugih velikih vozil.

"Čeprav smo opravili obsežne raziskave in razvoj na potniških motornih vozilih, nismo uspeli preučiti, kako najbolje uporabiti tehnologijo pri gospodarskih vozilih ," so sporočili iz Honde. "To partnerstvo nam bo to omogočilo."

Vozila na gorivne celice proizvajajo svojo električno energijo s shranjenim vodikom, kar jim omogoča premagovanje daljših razdalj in hitrejše polnjenje, hkrati pa uporabljajo cenejše sisteme za shranjevanje energije.

"Menimo, da je ta tehnologija zelo primerna za težje tovornjake, ki vozijo daljše razdalje, in to partnerstvo nam bo omogočilo, da to še preučimo," je dejal tiskovni predstavnik Isuzuja in dodal, da proizvajalec tovornjakov razvija tudi različne pogonske sklope z manj ogljika.

Honda s svojo limuzino Clarity Fuel Cell spada med peščico avtomobilskih proizvajalcev, ki so razvili in tržili osebne avtomobile na gorivne celice. Specialist za lahka in srednje velika tovorna vozila Isuzu se že leta osredotoča na tehnologijo dizelskih motorjev in še ne trži popolnoma električnih vozil.

Toda pri začetni ceni približno 70 tisoč dolarjev za Clarity in skromno infrastrukturo za vozila na vodik na svetovni ravni, je Honda zaznala omejen sprejem tega modela in drugih vozil, odkar jih je začela tržiti okoli leta 2015. V letu 2018 so namreč prodali samo 654 motornih vozil znamke Clarity, ki so na voljo le na Japonskem in v ZDA.

Partnerstvo med podjetji Honda in Isuzu je najnovejše v naraščajočem trendu med proizvajalci vozil, ki združujejo moči za doseganje boljše tekmovanje v panogi, ki jo zaznamuje porast električnih vozil, avtonomnih avtomobilov in drugih novih tehnologij.

Honda in Isuzu oživljata partnerstvo za vozila po sporazumu v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja, v skladu s katerim je Isuzu na severnoameriškem trgu proizvajal športna gospodarska vozila za Hondo.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija