Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
EU zdaj znižuje tudi CO2 stopnje za tovornjake
Okolje
EU zdaj znižuje tudi CO2 stopnje za tovornjake
EU zdaj znižuje tudi CO2 stopnje za tovornjake
22.02.2019 04:27

Če ste mislili, da veljajo predpisi za emisije za vse – ste bili v zmoti. Evropska unija šele zdaj postavlja zahteve po znižanju CO2 emisij tudi pri tovornjakih in avtobusih.

Artur Švarc

V naslednjem desetletju in letu do 2030 bodo morali vsi tovornjaki in avtobusi zmanjšati stopnjo emisij CO2 za skoraj tretjino, je bilo odločeno v torek. To je v srce zadelo nemške proizvajalce, ki omejitve označujejo za pretirane, medtem ko EU politiki menijo, da mora tudi ta del avtomobilske industrije prispevati svoje, če hočemo zaščititi okolje.

Za težka komercialna vozila bo najprej prišlo znižanje CO2. Do 2025 bodo morali novi tovornjaki izpustiti 15 % manj CO2 kot danes in do 2030 30 %. Od proizvajalcev se zahteva, da do 2025 2 % vozil emisije zmanjša na minimum ali čisto izniči, kar bo mogoče le s pomočjo elektromotorjev.

Proizvajalci, ki se tega ne bodo držali, bodo deležni visokih kazni. Ti se seveda že puntajo in pravijo, da so zahteve neproporcionalne in lahko celo ogrozijo  obstoj njihove industrije. Proizvajalci so že sami naredili napredek pri motorjih, ki porabijo manj in v zadnjih petih letih je stopnja CO2 pri tovornjakih padla za 8 %.

Na drugi strani so emisije CO2 zaradi povečanega tovornega prometa od 1990 narasle za četrtino. Ta del vozil prispeva 27 % CO2 emisij iz prometa v EU in skoraj 5 % vseh toplogrednih plinov.

Cilje, ki so jih postavili komisarji, morajo zdaj potrditi inštitucije Evropske unije, medtem ko europoslanci želijo, da se do 2030 emisije CO2 zmanjšajo še za več, za 35 %.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija